Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025

 

Ισότητα των Φύλων



υμμετέχουν ως ομιλητές σε συζητήσεις με στόχο την αντιμετώπιση των βίαιων περιστατικών λόγω φύλου και/ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Διοργανώνουν δραστηριότητες που ενισχύουν την ισότητα των φύλων στη σχολική τους κοινότητα και στην τοπική κοινωνία.

Πραγματοποιούν δράσεις, μετά από ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με τη συνυπευθυνότητα των φύλων ως προς τα θέματα υγείας με έμφαση στη σεξουαλική υγεία.

 

 

 Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση - Fun & Learn - in action for ...

 

 

Σύμφωνα  με το άρθρο 14 ,των θεμελιωδών δικαιωμάτων της  ΕΕ , FRA (European Union Agency For Fundamental  Rights) το όποιο άφορα τις ελευθερίες «1.Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση .». Επομένως όλοι  έχουν δικαίωμα στην μόρφωση  ανεξαρτήτως ηλικίας , αναπηρίας , φύλλου, οικονομικής κατάστασης ή εθνικότητας. Οι εκπαιδευτικοί φορείς, μέσα από τα σχολεία προσπαθούν να ενσωματώσουν όλα τα άτομα μιας κοινωνίας , ανεξαρτήτως των παραπάνω , προσφέροντας ευκαιρίες στην μόρφωση . Τα σχολεία αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά κοινά των πολιτών μιας κοινωνίας .

Η εκπαίδευση με την ευρεία έννοια περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επίδραση με συγκεκριμένο τρόπο στη σκέψη, στο χαρακτήρα και στη σωματική αγωγή του ατόμου. Από τεχνικής πλευράς, με τη διαδικασία της εκπαίδευσης αποκτώνται συγκεκριμένες γνώσεις, αναπτύσσονται δεξιότητες και ικανότητες και διαμορφώνονται αξίες (ηθική, ειλικρίνεια, ακεραιότητα χαρακτήρα, αίσθηση του δικαίου, αφοσίωση, επαγγελματισμός, υπευθυνότητα, κτλ). Η εκπαίδευση γίνεται με βάση συγκεκριμένες μεθόδους (θεωρητική διδασκαλία, επίδειξη, ανάθεση εργασιών, πρακτική εξάσκηση, κτλ), σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους και είναι οριοθετημένη χρονικά. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα εκπαιδεύω που σημαίνει ανατρέφω από παιδική ηλικία, μορφώνω, διαπαιδαγωγώ

 

Οι σκοποί της εκπαίδευσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή. Η σύγχρονη εκπαίδευση δεν έχει ξεκαθαρισμένους σκοπούς λόγω της γρήγορης ανάπτυξης, παρ'όλα αυτά γίνονται γενικώς αποδεκτοί οι παρακάτω σκοποί:

  1. Ο σχηματισμός του χαρακτήρα, που θα βοηθήσει τους νέους στις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους.
  2. Η ανάπτυξη της ευφυΐας.
  3. Η μετάδοση και ίσως η βελτίωση της εθνικής κουλτούρας.
  4. Ο εφοδιασμός των νέων με γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με τις ικανότητές τους, ώστε να κερδίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή και να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
  5. Η προσπάθεια να γίνουν οι νέοι ικανοί να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
  6. Η μάθηση να εστιάζει στον τρόπο μάθησης για έναν κόσμο που συνέχεια αλλάζει και όχι σε αποστήθιση πληροφοριών.
  7. Η εκπαίδευση να έχει μαθητοκεντρικό χαρακτήρα.
  8. Η απόκτηση κριτικής σκέψης και λογικής κρίσης.
  9. Η καλλιέργεια δεξιοτήτων.
  10. Η κοινωνικοποίηση και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ευγένεια και αλληλοσεβασμό.
  11.    Η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης Frene
  12.    Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης: ολιστική μάθηση Dewey
  13. Η καλλιέργεια της ομότιμης σκέψης των παιδιών Elinor Ostrom
  1.    Η απόκτηση πολιτικής συνείδησης Pierre Bourdieu





 Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ: Το 2015 , οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.  Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω πως ένας αποτελεσματικός και μεταρρυθμισμένος ΟΗΕ θα καταφέρει να επιτρέψει στους ανθρώπους παντού, του σήμερα και του αύριο, να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους.





<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JLyZQ-y6xck?si=y_U-uzL4eIJUjbmK" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>

 Στόχος 12

    Ο Στόχος 12 της Βιώσιμης Ανάπτυξης επικεντρώνεται στην προώθηση υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία της αειφορίας για την προστασία του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή πολιτικών που ενθαρρύνουν την αποδοτική χρήση φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και την υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις επιχειρηματικές στρατηγικές και η προώθηση της εκπαίδευσης για την αειφορία σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μιας συνειδητοποιημένης κοινωνίας.

    Η πρόοδος προς τον Στόχο 12 παρακολουθείται μέσω συγκεκριμένων δεικτών όπως η μείωση της σπατάλης τροφίμων, η αύξηση της ανακύκλωσης, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών από τις επιχειρήσεις και η εφαρμογή πολιτικών βιώσιμων δημόσιων προμηθειών.

    Για περαιτέρω κατανόηση του Στόχου 12, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο:


ΣΤΟΧΟΣ 5 – ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στόχος 5: Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών 
Ενώ ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών, με τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας (συμπεριλαμβανομένης της ίσης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών), οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται τις διακρίσεις και τη βία σε κάθε γωνιά του κόσμου. 
 Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο. Παρέχοντας στις γυναίκες και τα κορίτσια ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αξιοπρεπή εργασία καθώς και ισότιμη εκπροσώπηση στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, ενισχύουμε τις βιώσιμες οικονομίες, παρέχοντας οφέλη στις κοινωνίες και στην ανθρωπότητα συνολικά. 

Στοιχεία και αριθμοί 
Περίπου τα δύο τρίτα των χωρών που ανήκουν στις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου έχουν πετύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Το 1990 στη νότια Ασία η αναλογία αγοριών κοριτσιών που φοιτούσαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 74 κορίτσια για κάθε 100 αγόρια. Το 2012 η αναλογία αυτή εξισώθηκε Στην Υποσαχάρια Αφρική, την Ωκεανία και τη δυτική Ασία, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν ακόμα εμπόδια για την είσοδό τους τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Στη νότια Αφρική, λιγότερες από μία γυναίκες που δραστηριοποιούνται εκτός αγροτικού τομέα αμείβεται για την εργασία της. Το ποσοστό των γυναικών που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα και αμείβεται για την εργασία του αυξήθηκε από 35% το 1990 σε 41% το 2015 Σε σύνολο 46 χωρών, οι γυναίκες πλέον κατέχουν περισσότερο από το 30% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια σε ένα τουλάχιστον από τα σώματα που τα συνθέτουν 
Ο Στόχος 5 επιδιώκει: 
5.1 Τερματισμός κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών, οπουδήποτε. 
5.2 Εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά όλων των γυναικών και κοριτσιών, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης. 
5.3 Εξάλειψη όλων των επιβλαβών πρακτικών, όπως ο παιδικός, πρόωρος και καταναγκαστικός γάμος καθώς και ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων. 
5.4 Αναγνώριση και εκτίμηση της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας, μέσω της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, υποδομών και πολιτικών κοινωνικής προστασίας, και της προαγωγής της κοινής ευθύνης μέσα σε ένα νοικοκυριό και στην οικογένεια, ανάλογα με τις εκάστοτε εθνικές ιδιαιτερότητες. 5.5 Διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής καθώς και των ισότιμων ευκαιριών ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή. 
5.6 Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία καθώς και διασφάλιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, όπως έχει συμφωνηθεί με βάση το Πρόγραμμα Δράσης της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, και τα έγγραφα που προέκυψαν από τις διασκέψεις αναθεώρησης. 
5.α Δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα παράσχουν στις γυναίκες ίσα δικαιώματα ως προς τους οικονομικούς πόρους, καθώς και πρόσβαση στην ιδιοκτησία, στον έλεγχο της γης και άλλων μορφών ιδιοκτησίας, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις κληρονομιές και στους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία. 
5.β Ενίσχυση της χρήσης της τεχνολογίας γενικής εφαρμογής, και ιδίως της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, προωθώντας έτσι την ενδυνάμωση των γυναικών. 
5.γ Υιοθέτηση και ενίσχυση ορθών πολιτικών και εφαρμόσιμων νομοθεσιών που αποβλέπουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα. 

Βίντεο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την παγκόσμια ημέρα γυναίκας

17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

 


Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), που διατυπώθηκαν από τον ΟΗΕ, είναι 17 στόχοι που αποσκοπούν να επιτύχουν παγκόσμια ειρήνη, να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντικά προβλήματα και να εξαλείψουν την φτώχεια. Αυτοί οι στόχοι αποτελούν την "Ατζέντα 2030" και υιοθετήθηκαν το 2015. 

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης! Είμαστε έτοιμοι;


 🌿 Γιατί μας αφορούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης; Είμαστε έτοιμοι;

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Είναι ένα προσωπικό κάλεσμα για όλους εμάς — για να αλλάξουμε συνήθειες, νοοτροπίες και προτεραιότητες.

1. Ζούμε σε έναν κοινό πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η ανισότητα, η φτώχεια, η πείνα — δεν γνωρίζουν σύνορα. Οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιες, και αργά ή γρήγορα επηρεάζουν όλους μας.

2. Αφορούν το μέλλον των νέων

Οι σημερινοί μαθητές θα είναι οι αυριανοί ηγέτες, εργαζόμενοι, πολίτες. Αν δεν μάθουν να σκέφτονται οικολογικά, κοινωνικά και υπεύθυνα, οι ίδιες προκλήσεις θα γίνονται συνεχώς πιο δύσκολες.

3. Η βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει δικαιοσύνη

Οι SDGs προωθούν ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Μιλούν για ισότητα φύλων, προσβασιμότητα, καθαρό νερό για όλους, αξιοπρεπή εργασία.

4. Είμαστε έτοιμοι;

Η αλήθεια είναι… όχι απόλυτα.

  • Πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι είναι οι SDGs

  • Οι πολιτικές αλλαγές είναι συχνά αργές

  • Η καταναλωτική μας συνήθεια δύσκολα αλλάζει

 Όμως το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει αφύπνιση:
Νέοι άνθρωποι, σχολεία, ΜΚΟ, κοινωνικές επιχειρήσεις κάνουν τη διαφορά — και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι.


Η βιώσιμη ανάπτυξη αρχικά ορίστηκε στην έκθεση Brundtland της Διεθνούς Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη του 1987 «Το κοινό μέλλον μας» ως «µια ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες». Επιδιώκει να συμφιλιώσει την προώθηση της οικονομικής ευημερίας με την κοινωνική ένταξη και την περιβαλλοντική διαχείριση, και χρησιμεύει ως βάση για όλες τις πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι επισήμως ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.




 

Βίντεο με τους 17 στόχους

 https://youtu.be/JLyZQ-y6xck?feature=shared

17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

 


Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ: Το 2015 , οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.  

Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω πως ένας αποτελεσματικός και μεταρρυθμισμένος ΟΗΕ θα καταφέρει να επιτρέψει στους ανθρώπους παντού, του σήμερα και του αύριο, να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους.

Πηγή: https://unric.org/el/17-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%83/